Ilmastojakso 2021-2022

Ilmastojakso. Mistä on kyse?

Ilmastojakso on täällä taas!

Pohjois-Pohjanmaan lukioissa kannustetaan viettämään Ilmastojaksoa 3. jaksossa. Tarjolla on oppimateriaaleja ja etävierailijoita, tallenteet edellisen Ilmastojakson striimeistä sekä ideoita ilmastoprojekteihin Koulun korjausoppaan tehtävien kautta. Lisätietoja alla. Tervetuloa mukaan kaikki kiinnostuneet! Somessa voi käyttää hashtagia #ilmastojakso ja tägätä halutessaan tilimme: @ilmastonmuutoslukioihin.

Kiitos lukuvuonna 2020-2021 Ilmastojaksoon osallistuneille! Mukana oli aktiivisia opiskelijoita, henkilökuntaa sekä vierailijoita. Ilmastojakso huipentui kahteen striimiin tammikuun lopulla.

Päivitämme sivuja ja vierailijalistaa parhaillaan.

Oppitunnilla:

Koulun korjausopas: tule koeajolle! Parikymmentä tehtävää jo testattavana Johdanto-, Ruoka-, Liike- ja Infra-aiheista.

Teemanmukaiset oppimateriaalit: esim. LOPS21-laaja-alaisia materiaaleja testattavaksi ja tuunattavaksi!

E-lukiossa verkkokurssit: 1,5 asteen elämäntavat -kurssin materiaaleja testiin?

Academia Karanterium-videoista 5 min virkistystä oppitunneille?

Jokainen ala on ilmastoala -esittelyjä korkeakouluista tai eri aloista?

Koululla:

Kiitos viimevuotisiin Erätauko-keskusteluihin, Aineeton joulu -välituntitapahtumiin tai -oppitunneille ja vierailuihin osallistuneille!

Tänä vuonna tarjolla taas etävierailijoita lukioille ainakin Oulun kaupungin ympäristötoimesta, Suomen Punaisen Ristin Oulun piiristä, WWF:stä ja Unicefistä. Päivitämme yhteystietoja sitä mukaa, kun niitä saamme. Tutustu eri tahojen materiaaleihin heidän kotisivuillaan.

Tilaa asiantuntija koulullesi

Sovithan vierailun suoraan asiantuntijan kanssa: toteutus etänä tai miksei mahdollisuuksien puitteissa vaikkapa lukion pihalla? Voit myös tutustua eri tahojen tarjoamiin verkkomateriaaleihin. Antoisia oppimishetkiä!

 

   Oulun kaupungin ilmastotyö

Mitä Oulu tekee ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi? Millaisia haasteita ilmastonmuutos asettaa paikallisella tasolla Oulun seudulla? Tilaa koulullenne Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija kertomaan kaupungin työstä ilmasto- ja vähähiilisyysasioiden edistämisessä.

Yhteyshenkilö: Maarit Talvitie, Oulun seudun ympäristötoimi, maarit.talvitie(at)ouka.fi

 

 Riskien keskellä – Suomen Punainen risti

Mitkä ovat ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset? Mitä Punainen Risti tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Tutustutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maailmalla vuorovaikutuksellisin keinoin Punaisen Ristin Riskien keskellä -oppimateriaalin avulla.

Yhteyshenkilö: Jenni Hartikainen, jenni.hartikainen(a)punainenristi.fi, p. 040 748 4305.

 

 WWF Luonto lautasella – kouluvierailu lukiolaisille

WWF-lähettilään pitämällä oppitunnilla paneudutaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin. Oppitunnin aikana tutustutaan muun muassa siihen, miten Suomessa tehdyt ruokavalinnat vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen maamme rajojen ulkopuolella ja millainen ruokavalio on ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto. Lähettilään vierailu tarjoaa runsaasti konkreettisia keinoja, joilla nuoret voivat olla ratkaisemassa yhtä aikamme suurimmista ympäristökysymyksistä joko omissa yhteisöissään tai laajemmin yhteiskunnassa. Virtuaalivierailu toteutetaan Zoomin kautta ja se edellyttää opetustilalta tietokonetta, kaiuttimia, koneen näytön heijastamista luokan seinälle ja hyvää verkkoyhteyttä.

Muista myös maksuttomat opetusmateriaalimme.

Yhteyshenkilö: Hanna Seimola, hanna.seimola(a)wwf.fi

 

Globaalikasvatus ja lapsen oikeudet, Unicef:

Tutustu Unicefin vierailuihin täällä.

 Plan Suomi: Ilmastopeli

Plan Suomen STOP! Ilmastopeli on yläkoulun ja toisen asteen opiskelijaryhmille suunnattu oppimispeli, jossa nuoret eläytyvät ilmastoratkaisujen tekemiseen. Planilta voit tilata pelin tai valmiin työpajan, jossa Planin kouluttama Lapsen oikeuksien lähettiläs vetää pelin. Molemmat vaihtoehdot ovat maksuttomia. Pelaajamäärä on 9-27 henkilöä. Peli vaatii kohtuullista suomen kielen taitoa sekä pöytätilaa, jonka ääreen pelaajat voivat yhdessä kokoontua. Yhden pelisession kesto on noin 75-90 minuuttia. Ilmastopeli havainnollistaa paitsi ilmastonmuutosta myös vaurauden ja vaikutusmahdollisuuksein epätasaista jakautumista maailmassa. Lautapeli tukee ilmiöpohjaista oppimista ja soveltuu jatkotyöskentelyn aiheeksi useamman aineen tunneille.

Pelin tai työpajan saa tilattua osoitteesta www.globaalikoulu.net/ilmastopeli/

Yhteyshenkilö: Tiina Salola, tiina.salola(a)plan.fi

 

Kaupungilla:

Pohjoisen ihmisen pitää myös vuonna 2022 pukeutua, liikkua, lämmittää ja syödä. Koronavuodet ovat osoittaneet, kuinka kekseliäs, mukautumiskykyinen ja sopeutuva laji parhaimmillaan olemme. Miten säädetään toiminta maapallon kantokyvyn mittoihin? Tammikuun striimit tarjosivat asiantuntijoiden ja nuorten esittämiä vaihtoehtoja kestävämpään toimintaan.

Second Life Catwalk

Second Life Catwalk 20.1. klo 13-14. Second Life Catwalk toi tammikuussa Pohjankartanolle asiaa vaatteiden voimasta. Ohjelmassa oli paneelikeskustelu, jossa nuoret kysyivät ja ammattilaiset vastasivat. Muotiesityksessä valokeilaan pääsivät vaatteet, joista ammentaa inspiraatiota omaan vastuullisempaan pukeutumiseen. Tapahtuma oli avoin kaikille ja striimattiin. Tallenne löytyy täältä.

HUOM! Mainiota oppimateriaalia Iin Ilmastoareenan yhteydessä olleista Second Life Catwalkin etätyöpajoista nuorille sekä oppaasta Vastuullisen kuluttajan vinkkipaketti vaatteen elinkaareen!  Tutustu tiimiin lisää täältä.

Ohessa tallenne striimistä:

 

Hiiligrilli

Hiiligrilli 25.1.2021 klo 13:15-14:30. Hiiligrilli – mausteisia ilmastopaloja päättäjien käristettäväksi. Hiiligrilli oli keskustelutilaisuus, jonka osallistujia käristettiin ilmastokysymyksillä. Marinadina toimivat lukiolaisten kiperät kommentit ja kysymykset ihmisille, joilla on oikeasti valtaa muuttaa lukioiden ilmastoarkea. Pääteemat olivat ruoka, energia ja liikenne.

Kiitos striimiin osallistuneille! Tallenteet ja teaser alla:

Teaser:

 


Ajankohtaista

Academia Karanterium

Ota yhteyttä

In English