Ilmastojakso 2020

Oulun lukioissa vietetään Ilmastojaksoa 3. jaksossa. Kannustamme muitakin Pohjois-Pohjanmaan lukioita mukaan osallistumaan. Ilmastopaneelin lukiolaiset ovat itse suunnitelleet projekteja, lisäksi hanke tarjoaa ao. toimintaa.

Kerro toiminnasta ja toiminnan suunnittelusta somessa esim. tunnisteilla #ilmastojakso, #ilmastolukio, #opiskelijoidenilmastopaneeli, #ilmastokasvatus, #yhdessämuutos tai keksikää omia! Voitte myös tägätä julkaisuihinne Facebook- tai Instagram-tilimme @ilmastonmuutoslukioihin.

Mistä on kyse?

Ilmasto tarvitsee huomiomme. Huolletaan sitä huolella yhden jakson ajan. Säätöjä tekemään tarvitaan kaikkia koulussa. Toimitaan tunneilla, koulussa ja kaupungilla – yhdessä.

Oppitunnilla:

Teemanmukaiset oppitunnit (valmiita pohjia täältä marraskuussa)
E-lukiossa verkkokurssit: Ge3 ilmastomarinadissa ja Ilmasto-oppia (2. ja 3. jaksossa, ilmoittautuminen e-lukion kautta)
Hiilineutraalin lukion huolto-oppaan esittely (täältä marraskuussa).

Koululla:

Tilatkaa ilmastoasioita käsittelevä Erätauko-keskustelu fasilitaattoreineen yhdelle koululuokalle viikoille 45-46 täältä (rajoitettu määrä, tarvittaessa etänä).
Tilatkaa Aineeton joulu -välituntitapahtuma tai -oppitunti kouluunne viikoilla 45-46 täältä (rajoitettu määrä, tarvittaessa etänä).
Tilaa asiantuntija koululle (yhteystiedot tämän sivun lopussa, tarvittaessa etänä).

Kaupungilla:

Hiiligrilli 15.12. klo 13-14:10. Hiillostavaa dialogia kielletyistä aiheista. Varatkaa tähän koko koululla oppitunti (striimaus kaikille hankelukioille).
Second Life Catwalk 20.1. klo 13-14, kestävän muodin ja vastuullisemman vaatekulutuksen tapahtuma, Pohjankartanolla. Tarvittaessa etänä.

HUOM! Mainiota oppimateriaalia Iin Ilmastoareenan yhteydessä olleista Second Life Catwalkin etätyöpajoista lukioille!  Tutustu täältä.

Pitääkö ilmaston näkyä myös ruokalistalla? Ilmastojakson aikana ruokalistansa tuunausta haluavat, ottakaa yhteyttä.

Otamme huomioon koronatilanteen Ilmastojakson toteutuksessa.

Tilaa asiantuntija koulullesi

Sovithan vierailun suoraan asiantuntijan kanssa: toteutus tarvittaessa etänä tai miksei mahdollisuuksien puitteissa vaikkapa lukion pihalla? Voit myös tutustua eri tahojen tarjoamiin verkkomateriaaleihin. Antoisia oppimishetkiä! Lista päivittyy syksyn aikana.

Oulun kaupungin ilmastotyö

Mitä Oulu tekee ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi? Millaisia haasteita ilmastonmuutos asettaa paikallisella tasolla Oulun seudulla? Tilaa koulullenne Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija kertomaan kaupungin työstä ilmasto- ja vähähiilisyysasioiden edistämisessä.

Yhteyshenkilö: Riikka Hannila, Oulun seudun ympäristötoimi, riikka.hannila(at)ouka.fi

Riskien keskellä – Suomen Punainen risti

Mitkä ovat ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset? Mitä Punainen Risti tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Tutustutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maailmalla vuorovaikutuksellisin keinoin Punaisen Ristin Riskien keskellä -oppimateriaalin avulla.

Yhteyshenkilö: Riikka Kesonen, riikka.kesonen(a)punainenristi.fi, p. 040 748 4305.

Vaikuta! ja Maailman äänet – Taksvärkki

Tilaa koulullenne Taksvärkin Vaikuta! -työpaja, joka kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. Opetuksessa voitte hyödyntää myös Taksvärkin Vaikuta!– ja Maailman äänet -menetelmäoppaita. Oppaan sivulta 30 alkavat harjoitukset (erityisesti s. 34-35) keskittyvät ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin.

Yhteyshenkilö: Maria Kivari, oulu(a)taksvarkki.fi.

Globaalikoulu, Plan International Suomi

Planin lapsen oikeuksien lähettiläät voivat pitää kestävän kehityksen ja lapsen oikeuksien teemoja käsittelevän tunnin, jossa puhutaan myös tai erityisesti ilmastonmuutoksesta kestävän kehityksen osana, tunnin teemaa voimme aina muokata kuulijoiden toiveen mukaan. Lapsen oikeuksien lähettilään vierailun voi tilata täällä.

Lisäksi meillä on ilmastonmuutosta ja tyttöjen oikeuksia käsittelevä verkkopeli ja lukuvinkkilista, jotka ovat vapaasti käytettävissä tunneilla:

Tytöt ja ilmasto -peli

Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen oikeuksia

Tytöt ja ilmasto -lukuvinkit

Yhteyshenkilö: Ronja Karkinen, ronja.karkinen(a)plan-international.org.

Globaalikasvatus ja lapsen oikeudet, Unicef:

Tutustu Unicefin vierailuihin täällä.

WWF Luonto lautasella – virtuaalivierailu lukiolaisille

WWF-lähettilään pitämällä oppitunnilla paneudutaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin. Oppitunnin aikana tutustutaan muun muassa siihen, miten Suomessa tehdyt ruokavalinnat vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen maamme rajojen ulkopuolella ja millainen ruokavalio on ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto. Lähettilään vierailu tarjoaa runsaasti konkreettisia keinoja, joilla nuoret voivat olla ratkaisemassa yhtä aikamme suurimmista ympäristökysymyksistä joko omissa yhteisöissään tai laajemmin yhteiskunnassa. Virtuaalivierailu toteutetaan Zoomin kautta ja se edellyttää opetustilalta tietokonetta, kaiuttimia, koneen näytön heijastamista luokan seinälle ja hyvää verkkoyhteyttä.

Lue lisää kouluvierailuistamme täältä.

Muista myös maksuttomat opetusmateriaalimme.

Yhteyshenkilö: Laura Haikonen, laura.haikonen(a)wwf.fi

Ilmastonmuutos ja ympäristötunteet

Ahdistus, voimattomuus, suru. Kiitollisuus, ilo, toiveikkuus. Välinpitämättömyys, turhautuminen. Viha. Rauha. Haltioituminen. Yhteenkuuluvuus.

Onko ympäristötunteille tilaa ilmastonmuutoksen ja ekokatastrofin käsittelyssä? Miten tunteet vaikuttavat meihin ja valintoihimme?

Työpajassa tarkastellaan moninaisia ympäristötunteita ja pohditaan niiden mahdollista muutosvoimaa. Työpajan fasilitoi etäyhteydellä teatterintekijä ja ympäristökasvattaja Elsa Lankinen. Ilmastonmuutos ja ympäristötunteet on osa Suomen luonnonsuojeluliitto Kainuun piirin ja Vaara-kollektiivin yhteistä ympäristökasvatus hanketta.

Sovi työpaja lukioryhmällesi: vaarakollektiivi(a)gmail.com. Toteutus joulukuun 2020 aikana.