Ilmastojakso 2020

Oulun lukioissa vietetään Ilmastojaksoa 3. jaksossa. Kannustamme muitakin Pohjois-Pohjanmaan lukioita mukaan osallistumaan. Ilmastopaneelin lukiolaiset ovat itse suunnitelleet projekteja, lisäksi hanke tarjoaa ao. toimintaa. Kerro toiminnasta ja toiminnan suunnittelusta somessa esim. tunnisteilla #ilmastojakso ja #ilmastolukio tai keksikää omia!

Mistä on kyse?

Ilmasto tarvitsee huomiomme. Huolletaan sitä huolella yhden jakson ajan. Säätöjä tekemään tarvitaan kaikkia koulussa. Toimitaan tunneilla, koulussa ja kaupungilla – yhdessä.

Oppitunnilla:

Teemanmukaiset oppitunnit (valmiita pohjia täältä marraskuussa)
E-lukiossa verkkokurssit: Ge3 ilmastomarinadissa ja Ilmasto-oppia (2. ja 3. jaksossa, ilmoittautuminen e-lukion kautta)
Hiilineutraalin lukion huolto-oppaan esittely (täältä marraskuussa).

Koululla:

Tilatkaa ilmastoasioita käsittelevä Erätauko-keskustelu fasilitaattoreineen yhdelle koululuokalle viikoille 45-46 täältä (rajoitettu määrä, tarvittaessa etänä).
Tilatkaa Aineeton joulu -välituntitapahtuma kouluunne viikoilla 45-46 täältä (rajoitettu määrä, tarvittaessa etänä).
Tilaa asiantuntija koululle (yhteystiedot tämän sivun lopussa, tarvittaessa etänä).

Kaupungilla:

Hiiligrilli 15.12. klo 13-14:10. Hiillostavaa dialogia kielletyistä aiheista. Varatkaa tähän koko koululla oppitunti (striimaus kaikille hankelukioille).
Second Life Catwalk, kestävän muodin ja vastuullisemman vaatekulutuksen tapahtuma, Pohjankartanolla 20.1. klo 13-14. Tarvittaessa etänä.

HUOM! Mainiota oppimateriaalia Iin Ilmastoareenan yhteydessä olleista Second Life Catwalkin etätyöpajoista lukioille!  Tutustu täältä.

Pitääkö ilmaston näkyä myös ruokalistalla? Ilmastojakson aikana ruokalistansa tuunausta haluavat, ottakaa yhteyttä.

Otamme huomioon koronatilanteen Ilmastojakson toteutuksessa.

Tilaa asiantuntija koulullesi

Sovithan vierailun suoraan asiantuntijan kanssa: toteutus etänä tai miksei mahdollisuuksien puitteissa vaikkapa lukion pihalla? Voit myös tutustua eri tahojen tarjoamiin verkkomateriaaleihin. Antoisia oppimishetkiä! Lista päivittyy syksyn aikana.

Riskien keskellä – Suomen Punainen risti

Mitkä ovat ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset? Mitä Punainen Risti tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Tutustutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maailmalla vuorovaikutuksellisin keinoin Punaisen Ristin Riskien keskellä -oppimateriaalin avulla.

Yhteyshenkilö: Riikka Kesonen, riikka.kesonen(a)punainenristi.fi, p. 040 748 4305.

Vaikuta! ja Maailman äänet – Taksvärkki

Tilaa koulullenne Taksvärkin Vaikuta! -työpaja, joka kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. Opetuksessa voitte hyödyntää myös Taksvärkin Vaikuta!– ja Maailman äänet -menetelmäoppaita. Oppaan sivulta 30 alkavat harjoitukset (erityisesti s. 34-35) keskittyvät ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin.

Yhteyshenkilö: Maria Kivari, oulu(a)taksvarkki.fi.

Globaalikoulu, Plan International Suomi

Planin lapsen oikeuksien lähettiläät voivat pitää kestävän kehityksen ja lapsen oikeuksien teemoja käsittelevän tunnin, jossa puhutaan myös tai erityisesti ilmastonmuutoksesta kestävän kehityksen osana, tunnin teemaa voimme aina muokata kuulijoiden toiveen mukaan. Lapsen oikeuksien lähettilään vierailun voi tilata täältä: https://www.globaalikoulu.net/lahettilaat/

Lisäksi meillä on ilmastonmuutosta ja tyttöjen oikeuksia käsittelevä verkkopeli ja lukuvinkkilista, jotka ovat vapaasti käytettävissä tunneilla:

Tytöt ja ilmasto -peli

Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen oikeuksia

Tytöt ja ilmasto -lukuvinkit

Yhteyshenkilö: Ronja Karkinen, ronja.karkinen(a)plan-international.org.

Globaalikasvatus ja lapsen oikeudet, Unicef:

Tutustu Unicefin vierailuihin täällä: https://www.unicef.fi/koulut/pyyda-vierailijaa/