Ilmastojakso 2020-2021

Korona ahmaisi vuoden 2020, nyt on ilmaston vuoro.   

Ilmastojakso huipentuu kahteen striimiin tammikuun lopulla. Lisätietoja sivua alaspäin selaamalla.

Second Life Catwalk

20.1. klo 13-14 Kestävän muodin tapahtuma kaikille lukio-, ammattikoulu- ja muille nuorisoryhmille sekä muille kiinnostuneille. Kiitos striimiin osallistuneille. Ohessa tallenne:

Hiiligrilli

25.1. klo 13:15-14:30 Hiillostavaa puhetta kielletyistä aiheista – Pohjois-Pohjanmaan lukioille. Striimilinkki lähetetään oheisen lomakkeen kautta ilmoittautuneille opettajille. Vielä voi ilmoittautua mukaan!

Ilmastojakso. Mistä on kyse?

Oulun lukioissa vietetään Ilmastojaksoa 3. jaksossa. Kannustamme muitakin Pohjois-Pohjanmaan lukioita mukaan osallistumaan. Ilmastopaneelin lukiolaiset ovat itse suunnitelleet projekteja, lisäksi hanke tarjoaa oppimateriaaleja, etävierailijoita ja striimejä.  

Ilmasto tarvitsee huomiomme. Huolletaan sitä huolella yhden jakson ajan. Säätöjä tekemään tarvitaan kaikkia koulussa. Toimitaan tunneilla, koulussa ja kaupungilla – yhdessä.

Oppitunnilla:

Teemanmukaiset oppitunnit (materiaaleja lisätään vielä joulukuussa)
E-lukiossa verkkokurssit: 1,5 asteen kurssi tulossa keväällä!
Koulun korjausoppaan demoversio – tule koeajolle!

Koululla:

Kiitos Erätauko-keskusteluihin osallistuneille! Lisää vierailuja tulossa myöhemmin…
Kiitos Aineeton joulu -välituntitapahtumiin tai -oppitunneille osallistuneille!
Kiitos asiantuntijavierailuille osallistuneille! Edelleen moni asiantuntijoista käytettävissä vierailuille. Päivitämme sivun lopun asiantuntijalistaa pian.

Kaupungilla:

Pohjoisen ihmisen pitää myös vuonna 2021 pukeutua, liikkua, lämmittää ja syödä. Viime vuosi osoitti kuinka kekseliäs, mukautumiskykyinen ja sopeutuva laji parhaimmillaan olemme. Miten säädetään toiminta maapallon kantokyvyn mittoihin? Tule  seuraamaan millaisia vaihtoehtoja asiantuntijat ja nuoret tarjoavat ratkaisuiksi.

Hiiligrilli 25.1.2021 klo 13:15-14:30. Hiillostavaa puhetta kielletyistä aiheista. Varatkaa tähän koko koululla oppitunti (striimaus kaikille hankelukioille). Tilaisuus on tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaan lukioille.

Hiiligrilli – mausteisia ilmastopaloja päättäjien käristettäväksi

Hiiligrilli on keskustelutilaisuus, jonka osallistujia käristetään ilmastokysymyksillä. Marinadina toimivat lukiolaisten kiperät kommentit ja kysymykset ihmisille, joilla on oikeasti valtaa muuttaa lukioiden ilmastoarkea. Pääteemat ovat ruoka, energia ja liikenne. Katsojat äänestävät osallistujien joukosta rohkeimman kommentoijan ja uskottavimman keskustelijan.

Opettaja, jos haluat vielä mukaan, ota yhteyttä!

Second Life Catwalk 20.1. klo 13-14. Second Life Catwalk toi tammikuussa Pohjankartanolle asiaa vaatteiden voimasta. Ohjelmassa oli paneelikeskustelu, jossa nuoret kysyivät ja ammattilaiset vastasivat. Muotiesityksessä valokeilaan pääsivät vaatteet, joista ammentaa inspiraatiota omaan vastuullisempaan pukeutumiseen. Tapahtuma oli avoin kaikille ja striimattiin. Tallenne löytyy täältä.

HUOM! Mainiota oppimateriaalia Iin Ilmastoareenan yhteydessä olleista Second Life Catwalkin etätyöpajoista nuorille sekä oppaasta Vastuullisen kuluttajan vinkkipaketti vaatteen elinkaareen!  Tutustu tiimiin lisää täältä.

 

Otamme huomioon koronatilanteen Ilmastojakson toteutuksessa.

Somessa:

Kerro toiminnasta ja toiminnan suunnittelusta somessa esim. tunnisteilla #ilmastojakso, #ilmastolukio, #opiskelijoidenilmastopaneeli, #ilmastokasvatus, #yhdessämuutos, #ilmasto_rakenteisiin tai keksikää omia!

Seuraa somepostauksiamme: Koulun korjausoppaan ruokatehtäviä lukiolaisille, oppituntipohjia opettajille ja tapahtumien ja vierailijoiden voimin ilmastoasennemuutosta!

Voitte myös tägätä julkaisuihinne Facebook- tai Instagram-tilimme @ilmastonmuutoslukioihin.

Tilaa asiantuntija koulullesi

Ilmastojakso on loppusuoralla – päivitämme sivuja.

Sovithan vierailun suoraan asiantuntijan kanssa: toteutus tarvittaessa etänä tai miksei mahdollisuuksien puitteissa vaikkapa lukion pihalla? Voit myös tutustua eri tahojen tarjoamiin verkkomateriaaleihin. Antoisia oppimishetkiä!

 

   Oulun kaupungin ilmastotyö

Mitä Oulu tekee ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi? Millaisia haasteita ilmastonmuutos asettaa paikallisella tasolla Oulun seudulla? Tilaa koulullenne Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija kertomaan kaupungin työstä ilmasto- ja vähähiilisyysasioiden edistämisessä.

Yhteyshenkilö: Maarit Talvitie, Oulun seudun ympäristötoimi, maarit.talvitie(at)ouka.fi

 

 Riskien keskellä – Suomen Punainen risti

Mitkä ovat ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset? Mitä Punainen Risti tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Tutustutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maailmalla vuorovaikutuksellisin keinoin Punaisen Ristin Riskien keskellä -oppimateriaalin avulla.

Yhteyshenkilö: Riikka Kesonen, riikka.kesonen(a)punainenristi.fi, p. 040 748 4305.

 

  Vaikuta! ja Maailman äänet – Taksvärkki

Tilaa koulullenne Taksvärkin Vaikuta! -työpaja, joka kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. Opetuksessa voitte hyödyntää myös Taksvärkin Vaikuta!– ja Maailman äänet -menetelmäoppaita. Oppaan sivulta 30 alkavat harjoitukset (erityisesti s. 34-35) keskittyvät ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin.

Yhteyshenkilö: Maria Kivari, oulu(a)taksvarkki.fi.

 

  Globaalikoulu, Plan International Suomi

Planin lapsen oikeuksien lähettiläät voivat pitää kestävän kehityksen ja lapsen oikeuksien teemoja käsittelevän tunnin, jossa puhutaan myös tai erityisesti ilmastonmuutoksesta kestävän kehityksen osana, tunnin teemaa voimme aina muokata kuulijoiden toiveen mukaan. Lapsen oikeuksien lähettilään vierailun voi tilata täällä.

Lisäksi meillä on ilmastonmuutosta ja tyttöjen oikeuksia käsittelevä verkkopeli ja lukuvinkkilista, jotka ovat vapaasti käytettävissä tunneilla:

Tytöt ja ilmasto -peli

Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen oikeuksia

Tytöt ja ilmasto -lukuvinkit

Yhteyshenkilö: Ronja Karkinen, ronja.karkinen(a)plan-international.org.

 

Globaalikasvatus ja lapsen oikeudet, Unicef:

Tutustu Unicefin vierailuihin täällä.

 

  WWF Luonto lautasella – virtuaalivierailu lukiolaisille

WWF-lähettilään pitämällä oppitunnilla paneudutaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin. Oppitunnin aikana tutustutaan muun muassa siihen, miten Suomessa tehdyt ruokavalinnat vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen maamme rajojen ulkopuolella ja millainen ruokavalio on ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto. Lähettilään vierailu tarjoaa runsaasti konkreettisia keinoja, joilla nuoret voivat olla ratkaisemassa yhtä aikamme suurimmista ympäristökysymyksistä joko omissa yhteisöissään tai laajemmin yhteiskunnassa. Virtuaalivierailu toteutetaan Zoomin kautta ja se edellyttää opetustilalta tietokonetta, kaiuttimia, koneen näytön heijastamista luokan seinälle ja hyvää verkkoyhteyttä.

Lue lisää kouluvierailuistamme täältä.

Muista myös maksuttomat opetusmateriaalimme.

Yhteyshenkilö: Sanna Vuori, sanna.vuori(a)wwf.fi

 

  Ilmastonmuutos ja ympäristötunteet

Ahdistus, voimattomuus, suru. Kiitollisuus, ilo, toiveikkuus. Välinpitämättömyys, turhautuminen. Viha. Rauha. Haltioituminen. Yhteenkuuluvuus.

Onko ympäristötunteille tilaa ilmastonmuutoksen ja ekokatastrofin käsittelyssä? Miten tunteet vaikuttavat meihin ja valintoihimme?

Työpajassa tarkastellaan moninaisia ympäristötunteita ja pohditaan niiden mahdollista muutosvoimaa. Työpajan fasilitoi etäyhteydellä teatterintekijä ja ympäristökasvattaja Elsa Lankinen. Ilmastonmuutos ja ympäristötunteet on osa Suomen luonnonsuojeluliitto Kainuun piirin ja Vaara-kollektiivin yhteistä ympäristökasvatus hanketta.

Sovi työpaja lukioryhmällesi: vaarakollektiivi(a)gmail.com. Toteutus joulukuun 2020 aikana.