Ilmastokriisi odottaa ratkaisijoitaan ja korkeakouluilla on jo kiire koulia työmarkkinoille ilmastotietoisempia ja resurssiviisaita ammattilaisia. Professori Jouko Tuomisto tuoreessa Ympäristöterveys-teoksessa (Duodecim 2020) tulevaisuuden avainkysymyksenä sitä, osaammeko priorisoida turvallisuuteemme vaikuttavat riskit oikein. Näiden huomioon ottaminen tulisi kuulua hänen mukaansa jokaisen ammatin koulutukseen. Kaikilla yhteiskunnan alueilla on parannettava ymmärrystä ihmisen toiminnan materiaalisista reunaehdoista. Nuorille on tämän vuoksi tärkeää tuoda yhdeksi jatko-opintojen valintaperusteeksi tietoa myös alojen kestävyysnäkökulmasta. Kestävän tulevaisuuden rakentamiseen on mahdollista osallistua monen ammatin kautta.

Yhteistyötahot

Projektimme tekee yhteistyötä Oulun ja Lapin yliopiston sekä Oulun ja Hämeen ammattikorkeakoulujen kanssa.  Meillä on asiantuntijoita ja tutkijoita kouluttamassa hankkeessamme. Hyvänä esimerkkinä käytännön yhteistyöstä on Oulun yliopiston kanssa toteutettu laaja lukiolaiskysely ilmastoasenteista helmikuussa 2020. Lisäksi mukana on korkeakouluopiskelijoita tutoreina, joiden avulla nuoret saavat käsityksen eri koulutusalojen roolista ilmastokriisin ratkaisussa. Etsimme aktiivisesti tapoja madaltaa koulutusasteiden välistä kynnystä. Verkkokurssiamme tehdään rinnan yliopistojen Climate University -verkoston vastaavan kanssa.

Ilmastotutoreiden/alojen esittely

Projektissamme on noin 40 korkeakouluopiskelijaa neljästä eri korkeakoulusta niin lukiolaisten tutoreina, verkkokurssin tekijöinä, opetusmateriaaleja työstämässä, kansainvälistä näkökulmaa tuomassa kuin oheistapahtumien suunnittelussa.

Sivuja päivitetään. Esittelyt tulossa.

Jenni Silvola

Ympäristösuunnittelija-opiskelija, HAMK, ilmastotutor

Emma Ojanen

Biologia, OY, ilmastotutor