Lue Limingan lukiolaisten juttu ilmastoviikosta!

10.5.2021

Limingan lukiossa ilmastoviikko

Noora Sutela ja Ville Vanhala

Limingan lukiossa järjestettiin ensimmäistä kertaa ilmastoaiheinen teemaviikko 26.4. – 30.4. Sen tarkoituksena on herättää lukiolaisten kiinnostus ekologisiin valintoihin ja saada aikaan ilmastoaiheista keskustelua. Haluamme myös saada nuoret pohtimaan ilmastonmuutosta muistakin kuin luonnontieteellisestä näkökulmasta.

Teemaviikon järjestivät Limingan lukion ympäristöraadin sekä opiskelijoiden ilmastopaneelin jäsenet. Opiskelijoiden ilmastopaneeli on Ilmastonmuutos lukioihin -hankkeen järjestämä yhteisö, joka pyrkii luomaan Pohjois-Pohjanmaan lukioille pysyviä ympäristöystävällisiä tapoja. Opiskelijoiden ilmastopaneelissa on mukana lukiolaisia ympäri Pohjois-Pohjanmaata sekä korkeakoulutuutoreita, jotka opastavat lukiolaisia.  Ilmastonmuutos lukioihin -hanke myös rahoitti teemaviikon toteutuksen ja tarjosi koulutusta sekä erilaisia työpajoja ilmastopaneelin jäsenille.

Limingan lukiosta kuusi opiskelijaa osallistui ilmastopaneelin toimintaan ja he yhdessä kahden tuutorin kanssa suunnittelivat ilmastoviikon ja alkoivat työstää viikon toteutusta limingan lukion ympäristöraatilaisten ja opettajien kanssa. Ympäristöraati on osa Vihreä lippu -kestävän kehityksen ohjelmaa, joka on suunnattu kouluille, päiväkodeille, oppilaitoksille sekä nuorten vapaa-ajan toimijoille. Limingan ympäristöraati koostuu noin 30 lukiolaisesta ja viidestä opettajasta. Yhteistyöllä saimme aikaiseksi ilmastoviikon toteututuksen ja tavoitteena olisi, että ilmastoviikko jäisi Limingan lukioon teemaviikoksi ja se pidettäisiin joka kevät eri teemalla. Tänä vuonna ilmastoviikon teemoja oli kaksi: kestävä kehitys sekä kasvisruokavalio.

Lukion seinille ripustettiin julisteita. Niissä esiteltiin erilaisia ekologisia valintoja, jotka lukiolainen voi tehdä, kuten vaatteiden ostaminen nettikirpputoreilta ja julkisen liikenteen suosiminen. Käytäviltä löytyi myös ruokien hiilijalanjälkitaulukko sekä kirjavinkkaus ilmastoaiheisista kirjoista.

Keskiviikkona 28.4. lukiolaisille pidettiin kestävä idea -työpaja, jossa luokat jaettiin  neljän hengen ryhmiin ja ryhmissä opiskelijat pääsivät ideoimaan ekologisen yrityksen, tapahtuman tai palvelun. Mahdollisuutena oli myös tehdä muokkauksia valmiina olevaan palveluun, tapahtumaan tai yritykseen. Ideoita tuli valtavasti ja parhaat niistä palkittiin. Lukiolaiset ehdottivat ympäristöystävällisiä muutoksia kouluun, huvipuistoihin, ravintoloihin, kirjastoon ja jopa kuntosalille!

Torstaina 29.4 lukiossa tarjottiin ruokaa, joka oli tehty hävikkiin menevistä aineksista. Hävikkiruoka tilattiin oululaiselta CiiYou-yritykseltä ja tarjolla oli perunapohjaista pitsaa sekä smoothieta. Varsinkin smoothie maistui oppilaille. Hävikkiruokatarjoilun ideana oli antaa lukiolaisille mahdollisuus tutustua hävikkiruokaan.

Perjantaina 30.4. lukiolaiset menivät Alakestilän Arboretumiin retkelle. Siellä oppilaat haravoivat maastoa sekä siivosivat muutenkin luonnonpuiston aluetta. Nuorisotyö oli pitämässä luokille joukkuekisoja sekä tarjosi materiaalit linnunpönttöjen rakentamiseen. Opettajat tarjoilivat oppilaille vapun kunniaksi munkkeja, mehua ja karkkia. Sää oli hyvä ja retki oli mukavaa piristystä lukiolaisten perusarkeen!

Ilmastoviikko meni kaiken kaikkiaan todella hyvin! Oppilaat pääsivät työskentelemään yhdessä ja pohtimaan ekologisia valintoja sekä pitämään hauskaa! Ensi vuonna uudestaan!

 

 

IML-tiimin puolesta kiitos Nooralle ja Villelle tekstistä ja kuvista. Kiitos myös koko Limingan lukion porukalle osallistumisesta hankkeeseen ja onnittelut hienon ilmastoviikon järjestämisestä!

 


Ajankohtaista

Academia Karanterium

Ota yhteyttä

In English