Lukiokiertueella tulevaisuuden taitoja kaupittelemassa

30.9.2019

Kuukausi lukiokiertuetta takana! Noin 3 000 lukiolaista ja kymmenet opettajat ovat malttaneet kuunnella tieteeseen pohjaavat – mutta syvältä sydämien sopukoista saapuvat – esityksemme lukioiden saleissa, luokissa ja opettajanhuoneissa. Muutos kohti parempaa tulevaisuutta on mahdollinen – nimien kertyminen Excel-taulukoihinkin siitä todistaa. Ilmastoverkosto lukioiden välille alkaa muotoutua pala palalta.

Ajatukset hiilineutraaleista lukioista, oppiainerajojen häivyttämisestä ja päivän lounastarjonnasta ovat herättäneet innostunutta keskustelua kouluvierailuillamme. Samalla kun opiskelijoille kerrottiin hankkeessa luotavasta nuorten ilmastoverkostosta omassa tilaisuudessaan, opettajat saivat kuulla omasta roolistaan olla luomassa uudenlaisia ilmastoaiheisia oppimateriaaleja. Tässä hankkeessa hankitaan tulevaisuuden taitoja: epävarmuuden sietoa, joustavuutta ja monialaisuutta. Kyseenalaistustakin saimme osaksemme – ainakin ilmastokasvattajan teknisestä osaamisesta. Ihan vakavissaan: aiheemme on joiltain osin ristiriitainen, mutta yhtä mieltä olemme olleet kestävän elämäntavan välttämättömyydestä.

Hankkeemme toiveena on saada lukiot mukaan ilmastonmuutoksen hillintään konkreettisten tekojen kautta. Toreilta toimintaan! Tarvitaan siis asiasta kuuluttamista, mutta myös niitä käytännön toimia. Kulunut kuukausi on näyttänyt upealla tavalla, kuinka paljon lukioista löytyy aiheesta innostuneita opiskelijoita ja opettajia! Olemme kiitollisia, että olemme päässeet vierailuille suureen osaan Pohjois-Pohjanmaan lukioista ja taitaapa meille jäädä vielä lukiovierailuja myöhemminkin tehtäväksi. J

Kiertue jatkuu vielä muutamissa lukioissa ja sitten starttaillaan opettajien kanssa Oulun yliopiston Climate University-tapahtumassa 10.-11.10. Nähdään siellä!

-Paula


Ajankohtaista

Academia Karanterium

Ota yhteyttä

In English